De Nederlandse economie heeft in het derde kwartaal iets beter gepresteerd dan tot nu toe werd aangenomen. De economische groei kwam in het derde kwartaal uit op 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Eerste raming was lager

Bij de eerste raming van november, kwam de groei uit op 0,1 procent. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal met 0,4 procent. Volgens de eerste raming was dat 0,6 procent.

Het gunstigere cijfer komt vooral doordat de exportcijfers van goederen en diensten en de consumptie door de overheid naar boven zijn bijgesteld. De import, de consumptie door huishoudens en de investeringen zijn neerwaarts bijgesteld, aldus het statistiekbureau.

Nog geen herstel op arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is het herstel echter nog ver te zoeken. Op jaarbasis nam de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 160.000 banen af, ofwel met 2 procent. Het gaat om het grootste banenverlies sinds 1995. De banenkrimp is conform de eerste raming van het CBS vorige maand.

Economen waarschuwden vorige maand voor al te veel optimisme. De Nederlandse economie leunt te zwaar op de export, terwijl de binnenlandse vraag achterblijft, concludeerde hoofdeconoom Mark Cliffe van ING. "Die situatie is niet houdbaar omdat de zwakte van de bedrijfsinvesteringen op de langere termijn de exportcapaciteit dreigt te ondermijnen.''

Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageerde toen voorzichtig. "Wij zijn er nog niet. Ik ben nog niet opgelucht.'' Het dal is nog steeds diep en Nederland kruipt maar langzaam naar boven. "Er is dan ook geen reden voor al te veel optimisme. Zo verdwijnen er nog steeds veel banen, zijn de binnenlandse bestedingen nog laag en verkeren de overheidsfinanciën nog in zwaar weer. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is nodig om duurzame economische groei te krijgen'', stelde de bewindsman vorige maand.

Stemming industrie verbetert

De stemming van de ondernemers in de industrie is in december een fractie verbeterd, aldus het CBS. De index waarmee het statistiekbureau het producentenvertrouwen meet, ging deze maand van min 0,4 naar min 0,1. De ondernemers zijn positiever over hun voorraden. Die waren volgens de meest recente cijfers over oktober 4,4 procent groter dan in dezelfde maand vorig jaar. In de voorgaande maanden waren de voorraden nog kleiner dan een jaar eerder.

Het oordeel van de ondernemers over hun orderpositie en de verwachte bedrijvigheid is in december wel iets verslechterd. Ook zijn de ondernemers iets somberder over de verwachte personeelssterkte dan in de voorgaande maanden. Bijna 23 procent van de ondernemers denkt dat de personeelssterkte in de industrie in de komende 3 maanden zal afnemen. Slechts een kleine 8 procent rekent op een verbetering van de werkgelegenheid.

Het producentenvertrouwen staat nu op het hoogste peil sinds juni 2011. In die maand werd voor het laatst een positieve score geregistreerd (plus 1,7).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl